add wishlist show wishlist Delete add compare show compare Delete preloader

Δημοσιεύτηκε στις από John Tzifis

Αν είστε και εσείς όπως οι περισσότεροι άντρες, πιθανότατα θα γνωρίζετε ήδη πως θα μπορούσατε να ζήσετε με πολύ λιγότερα ρούχα από ότι έχετε. Η ντουλάπα σας είναι πιθανότατα γεμάτη με ρούχα που φοράτε σπάνια, ενώ πολλές φορές δεν έχετε ιδέα σε ποιο σημείο του σπιτιού βρίσκονται τα αγαπημένα σας ρούχα. Η απλοποίηση της ντουλάπας σας μπορεί να είναι μια αποθαρρυντική εργασία αλλά μη φοβάστε! Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να βάλετε τα πράγματα σε μια σειρά.

 

1)     Διαίρει και βασίλευε

Πρώτα, κοιτάξτε το χώρο στην ντουλάπα σας. Τα ύψη των ραφιών και των ράβδων θα καθορίσουν πού θα τοποθετηθεί κάθε κατηγορία ρούχου:: Μεγαλύτερα ρούχα όπως κοστούμια και παλτά θα πάνε στα υψηλότερα ράφια, ενώ άλλα όπως t-shirts θα πάνε σε κοντύτερα.

Δεν χρειάζεται να αδειάσετε ολόκληρο το ντουλάπι σας για να ξεκινήσετε. Μόλις ορίσετε τη διάταξή σας, μπορείτε να ξεκινήσετε από μια κατηγορία ρούχων ανά φορά.

 

Για κάθε στοιχείο σε κάθε κατηγορία, εξετάστε αυτές τις τρεις ερωτήσεις

 

- Το ρούχο μου ταιριάζει ακόμα;
 
-  Είναι κατάλληλο για τον τρέχοντα τρόπο ζωής μου;
 
- Το έχω φορέσει τα τελευταία δύο χρόνια;

 

 

Εάν απαντήσατε "όχι" σε όλες (ή τουλάχιστον δύο) από τις παραπάνω ερωτήσεις, τότε θα πρέπει να αφήσετε το ρούχο στην άκρη και να επεξεργαστείτε το αν θα το κρατήσετε ή όχι. Εάν δεν είστε συναισθηματικά συνδεδεμένοι με το συγκεκριμένο ένδυμα, και απαντήσατε «όχι» σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω ερωτήσεις, τότε το ρούχο μπορεί να θεωρηθεί υποψήφιο προς απόσυρση.

Μόλις απαντήσετε στις ερωτήσεις, τα ρούχα σας θα κατηγοριοποιηθούν ως εξής:

Η πρώτη κατηγορία είναι αυτά που θέλετε να κρατήσετε. Η δεύτερη πρέπει να είναι αυτα που θέλετε να δώσετε. Η τρίτη απαρτίζεται από ρούχα που απαιτούν επισκευές - οτιδήποτε χρειάζεται προσαρμογή, λείπει ένα κουμπί κτλ.

 

2)  Ηρθε η ώρα της οργάνωσης

Ήρθε να καθορίσετε πώς θα οργανωθούν τα ρούχα. Θα προτείναμε την απλή ομαδοποίηση ρούχων ανά χρώμα, από ανοιχτόχρωμα προς σκουρόχρωμα. (Πάντα ελέγχετε τις τσέπες των ενδυμάτων σας. Ίσως βρείτε κάτι που έχετε χάσει από καιρό.)

Στη συνέχεια, θα πρέπει να ομαδοποιήσετε τα ρούχα κατά μήκος μανικιού, ανεξάρτητα από το αν είναι μακρυμάνικα ή κοντομάνικα μπλουζάκια.

 

Μερικές συμβουλές για κρεμάστρες:

  • Κάθε γάντζος της κρεμάστρας πρέπει να έχει την ίδια κατεύθυνση. Αυτό μπορεί να ακούγεται ανόητο, αλλά στην πραγματικότητα εξοικονομεί πολύ χώρο.
  • Και αν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε τον ίδιο τύπο κρεμάστρας, η συνέχεια μέσα στο χώρο της ντουλάπας σας θα την κάνει να φαίνεται καλύτερη. Μια απλή κρεμάστρα αρκεί για τα περισσότερα ρούχα, αλλά θα υπάρχουν ενδύματα στην ντουλάπα σας, όπως σακάκια ή πιο ευαίσθητα ρούχα που απαιτούν μια πιο ανθεκτική κρεμάστρα. Το θετικό με μια λεπτή κρεμάστρα είναι ότι δεν πιάνει τόσο χώρο.
  • Καθώς τοποθετείτε ένα ένδυμα στην κρεμάστρα, βεβαιωθείτε ότι το πάνω κουμπί είναι στερεωμένο, το φερμουάρ είναι επάνω και το κομμάτι κρέμεται ευθεία.

 

3)  Αποφασίστε τι να κάνετε με τα ανεπιθύμητα ρούχα σας

Εάν ένα ένδυμα δεν σας ταιριάζει αλλά είναι σε καλή κατάσταση, μπορείτε να προσπαθήσετε να το μεταπωλήσετε online, ή να το χαρίσετε σε ένα μέλος της οικογένειας, σε έναν φίλο ή σε έναν οργανισμό. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τη δωρεά ρούχων την εποχή του κοροναϊού.

 

Εάν το αντικείμενο είναι αρκετά ξεβαμμένο και δε διορθώνεται, μπορείτε να το δώσετε για ανακύκλωση υφασμάτων.

 

Μερικές συμβουλές αποθήκευσης

 

Εάν υπάρχουν αντικείμενα που σίγουρα δεν θα φορέσετε για καιρό, τοποθετήστε τα σε μια τσάντα ένδυσης με αναπνεύσιμο καμβά. Μπορείτε να αποθηκεύσετε τις τσάντες ενδυμάτων στην ντουλάπα σας ή το στον αποθηκευτικό χώρο κάτω από το κρεβάτι σας. Θα μπορούσατε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια επίπεδη ντουλάπα, ένα κομμάτι αποσκευών ή ένα επιπλέον σεντόνι για να τυλίξετε προσεκτικά τα ρούχα σας. Είναι σημαντικό να αποθηκεύσετε σωστά αυτά τα ευαίσθητα ρούχα όταν βρίσκονται εκτός εποχής για να αποφύγετε την επιπλέον φθορά.

 

Μερικά από τα ρούχα σας μπορεί να απαιτούν επαγγελματικό καθαρισμό πριν αποθηκευτούν. Εάν ναι, όταν σας επιστραφούν, αφαιρέστε τυχόν πλαστικές και μεταλλικές κρεμάστρες πριν τα βάλετε στο ντουλάπι σας ή κάτω από το κρεβάτι σας.